Detta är vårt program under 2024
som kan komma att fyllas på med ytterligare någon aktivitet. Så titta in här då och då och håll Dig uppdaterad.
Programpunkter som ägt rum flyttas längst ner i textfältet.
Hembygdsföreningen hälsar Dig välkommen till våra aktiviteter!
......
Stampens kvarn är nu stängd för säsongen.
Alingsås Hembygdsförening tackar alla våra trevliga besökare från Alingsås och från "när och fjärran"!
Tack också ALLA våra partners och ALLA som hjälpt till att "göra" sommaren på Stampens kvarn!
Föreningen Konstriket som arrangerat konstutställning med försäljning och workshops. Alingsås Slöjd- och Konsthantverksgrupp har haft utställning och försäljning och Alingsås fotoklubb har visat årets fotoutställning. Lasse Larsson, fd. bagare i Nolbygård, har varit vår gästutställare och visat sin alingsås-folkdräkt i jeanstyg. Hembygdsföreningen har haft värdar i Kvarnen och guider. Konstnärer, slöjdare, hantverkare och fotografer har också funnits vid sina alster.
Workshops har hållits varje helg samt två guidade turer i kvarnen, två stadsvandringar och en guidad visning av Stynaborg, som samlade rekordmånga deltagare. Ett separat program för hela sommarens programverksamhet i Kvarnen har funnits.
Säsongens nästa aktivitet
ALINGSÅS ARKIV FÖRENING hälsar välkommen till ARKIVENS DAG
LÖRDAG 9 NOV Kl. 11.00 - 14.00
Arkivens dag med temat Arbete och fritid. Vi finns med! Välkomna att besöka oss!
Plats: Frälsningsarmens lokal, Torggatan 1 Alingsås
Tillgänglighet: Hiss
Kl. 12.00 i kyrksalen
talar Tommy Grapenholm om "Alingsås brandhistoria - hur en hel stad ställde upp" "Eldsvådor var det värsta en stad med trähus kunde råka ut för. Mot slutet av 1800-talet var 500 alingsåsare inblandade i stadens brandförsvar. Här ges en genomgång av hur man bekämpat "den röde hanen" genom tiderna.
Kl. 13.00 i kyrksalen
Palladiumhuset 100 år. Erik Kjellberg berättar och visar bilder från ett historiskt projekt, där föreningslivet har spelat en viktig roll. Hur kom det sig att Alingsås Fabriks- och Hantverksförening kunde bygga en teatersalong i Hantverkshuset, som var det tidigare namnet för Palladiumhuset? Var låg Margareta Matsalar och vad serverades? Erik Kjellberg kommer också att visa ett kopparskrin som murades in i huset 1923 och öppnades 100 år senare. Vad fanns i skrinet?
Två signerade böcker, Kersti Ingeborns "Från gran till Sillakass" och Håkan Kumlers "Familjen Dicksons Vikaryd" lottas ut till de som fikar hos Armén. enkel fika 30 kr.
- - -
Karta och GPS-position samt information om tillgänglighet till Dammsjöås, Lilla Prästeryd och Stampens kvarn.
Tillgänglighet Dammsjöås: "Skogsbilväg". (Om ni önskar att vi höjer bommen vid sista backen, kontakta oss i förväg.) GPS-position se Karta.
För information: Dricksvatten i gårdsbrunn med pump. Traditionellt dass finns vid ladugårdens högra gavel. OBS ej handikappanpassat.
Väganvisning
Ta av från väg 180 mot Maryd, följ skyltar c:a 2 km. GPS-position se karta under fliken Dammsjöås.
Tillgänglighet Lilla Prästeryd: Parkering vid Gerdskenvallen. Promenad - backe/grusad stig upp till stugan. OBS Ej tillgång till toalett. Kontakta någon i styrelsen om du har frågor.
Tillgänglighet Stampens kvarn: Fyra våningar. Hiss saknas. Toa, ej handikappanpassad. Konstriket: våning 4, Foto, slöjd och konsthantverk: våning 3, Lasse Larsson, fd. bagare i Nolbygård, är vår gästutställare. Visar sin alingsåsfolkdräkt i jeanstyg. Första våning, direkt innanför porten!
..............
Arbetspass varje måndag förmiddag på Dammsjöås
Måndagar samlas vi på Dammsjöås och deltar i de aktuella arbetsuppgifterna som att klippa gräset, rensa i rabatterna, lägga om ett tak, rensa diken, städa huset eller hugga ved.
Gemensam avresa från Markgatans P-plats (Västra Ängabo) kl 8.40 för samåkning. Vi brukar hålla på till ca 13 eller 13.30.
Ta med egen matsäck och arbetshandskar.
Mer info eller om du vill delta i arbetspass: S-Å Mökander tfn 0322–672310 eller 070-672 31 56 e-post: svenake.mokander@gmail.com
Våra arrangemang är öppna för alla. Sprid därför information om aktiviteterna till Era vänner och bekanta och hälsa dem välkomna att komma med.
Dammsjöåstorpet ägs gemensamt av Alingsås Friluftsklubb och Alingsås Hembygdsförening.
Vi samarbetar i våra arrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan.
.....
Radio Alingsås 98,6 mhz.
Frekvens: Radio Alingsås 98,6 mhz.
Klicka här på länken http://soundcloud.com/user-629816852 så hamnar Du på Radio Media Alströmer, där kan du lyssna på inspelningar från stadsvandringar, föredrag, intervjuer och mycket mer av Alingsås intressanta historia. Just nu, i mitten av juni 2024, finns 78 historiepoddar att välja bland - och mer kommer lovar Tommy Grapenholm.
Lyssna till exempel på Åke Rosén, tidigare ordförande i Hbf, i en äldre inspelning, berätta om gården Dammsjöås historia och dess ägare, samt om den siste där boende, Allan Karlsson. Från Kulturarvsdagen som firades på Dammsjöås den 8 september 2018 berättar före detta grannar om sina minnen och ger ett kärvänligt porträtt av Allan och livet förr på den ensligt belägna gården.
Här får Du tillgång till en ovärderlig historieskatt från Alingsås med omnejd som Tommy Grapenholm samlat för oss och framtiden.
.....
Spara adressen som Din Favorit www.alingsashembygdsforening.se
-----------
Tidigare programpunkter
SÖNDAG 10 MARS kl.15.00
Årsmöte
Årsmötesförhandlingar med val av funktionärer. Föreningen bjuder på kaffe/te med dopp. Lotteri. Tommy Grapenholm föreläser om ”Kvinnornas betydelse för Alingsås från år 1850 till idag”. 2023 års pristagare av Hembygdsföreningens kulturvårdspris, Åsa och Tomas Eklöf, gästar oss och berättar mer om sin verksamhet med att bygga, utveckla och samtidigt bevara Alingsås innerstad.
Vi möts i IOGT:s lokaler, Oscarsgatan 5, vån 2. Hiss finns.
ÖNDAG 5 MAJ KL. 09.00
Gökotta i Dammsjöås med potatissättning. Musikkåren Kamraterna. Vårtal av Kristina Grapenholm. Årets arbete och aktiviteter på torpet presenteras. Fotoutställning av naturfotograf Lars-Åke Nilsson, Alingsås. Lotteri.Ta med egen fika.
Passa på att se utställningen om Dammsjöås historia, flora och fauna. Välkomna till en härlig morgon på en alldeles, alldeles underbar plats på jorden.
LÖRDAG 11 MAJ KL. 10 -16.00
Stenmurskurs i Dammsjöås i samarbete med Nääs byggnadsvård. Vi arbetar med befintliga stenmurar i Dammsjöås. Kursledare: Joakim Lilja. Anmälan till Nääs byggnadsvård.
LÖRDAG 1 JUNIkl. 12.00
Välkommen till invigningen av porträttskulpturen P H Rosenström - trästadens räddare.
Plats: Alinge torg, i korsningen Kungsgatan - Färgaregatan. Se all information på Startsidan.
Historiska Sällskapet i Alingsås och Alingsås Hembygdsförening, tillsammans med sponsorer, bjuder in till avtäckning av konstnären Peter Lindes porträttskulptur föreställande Per Henrik Rosenström. Skådespelaren, dramatikern och regissören Ulla Skoog är konferencier och Musikkåren Kamraterna spelar.
Konstnären Peter Linde arbetar ofta med porträtt och gärna i brons. Mest känt, i våra trakter, är kanske ”Ingo” Ingemar Johansson, bronsstaty utanför Ullevi i Göteborg och Karin Boye, porträttskulptur i brons utanför Göteborgs stadsbibliotek.
Per Henrik Rosenström (1924 – 2017) var en kulturpersonlighet i Alingsås, museichef under många år och den som kanske flitigast arbetade för ett bevarande av den äldre bebyggelsen i Alingsås. Han insåg tidigt värdet av en bevarad stadskärna och tillsammans med andra förde han en envis kamp för att stoppa rivningarna.
Ta med Dig familj och vänner, fyll hela Alinge torg och var med om avtäckningen av Alingsås nya sevärdhet!
LÖRDAG 8 JUNI KL. 10 -16.00
Liekurs i Dammsjöås i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Alingsås. Ett tillfälle för den som vill lära sig hantera lie från grunden. Kursledare: Mats Rosengren. Anmälan till Vuxenskolan Alingsås.
SÖNDAG 16 JUNI kl. 10.00
De vilda blommornas dag
Blomstervandring i Dammsjöås i samarbete med Svenska Naturskyddsföreningen Alingsås. Vi går naturstigen runt och njuter av den vackra naturen. Ta med egen fika och gärna en fältflora. Passa på att se utställningen om Dammsjöås historia, flora och fauna.
ONSDAG 19 JUNI. Från kl. 16 – ca 18
Fikaträff på Lilla Prästeryd - med egen fikakorg
Ta med Din eftermiddagsfika för en trevlig stund tillsammans i trädgården på Lilla Prästeryd. Vi hoppas förstås på sol och härligt väder, men om det regnar "tränger vi ihop oss" inne i stugan. Parkera vid Gerdskenvallen och promenera backen/stigen upp "bakom" Tuvegården.
Har Du frågor om tillgänglighet, kontakta oss. Se Kontakter. Obs att vi ännu inte har tillgång till toalett på Lilla Prästeryd.
LÖRDAG 29 JUNI kl. 12.00
Invigning och vernissage i Stampens Kvarn.
Kvarnens öppettider: lördagar och söndagar 12.00 - 16.00 under juli och augusti, samt onsdagar 17 - 19. Stänger för säsongen söndagen den 18 augusti.
Föreningen Konstriket arrangerar konstutställning med försäljning och workshops. Alingsås Slöjd- och Konsthantverksgrupp har utställning och försäljning och Alingsås fotoklubb visar årets fotoutställning. Lasse Larsson, fd. bagare i Nolbygård, är vår gästutställare och visar sin alingsåsfolkdräkt i jeanstyg. Missa inte den på första våning, direkt innanför porten! Hembygdsföreningen har värdar i Kvarnen och konstnärer, slöjdare, hantverkare och fotografer kommer att finnas vid sina alster.
ONSDAG 3 JULI kl. 17.00
Stadsvandring "Från tull till tull", med Simon Waern
Samling vid Gasverksbron
LÖRDAG 13 JULI kl. 14.00 - 18.00
Slåttergille i Dammsjöås. Ängarna slås tillsammans med ”Alingsås lierade ängsgrupp". Ta gärna med egen lie eller räfsa eller låna på plats. Efter arbetet, omkring klockan 16, blir det slåttergille. Då bjuds det på korvgrillning och kaffeservering.
Passa på att se utställningen om Dammsjöås historia, flora och fauna.
Tillgänglighet; se nedan
ONSDAG 17 JULI. Från kl. 16 – ca 18
Fikaträff på Lilla Prästeryd - med egen fikakorg
Ta med Din eftermiddagsfika för en trevlig stund tillsammans i trädgården på Lilla Prästeryd. Vi hoppas förstås på sol och härligt väder, men om det regnar "tränger vi ihop oss" inne i stugan. Parkera vid Gerdskenvallen och promenera backen/stigen upp "bakom" Tuvegården.
Har Du frågor om tillgänglighet, kontakta oss. Obs att vi ännu inte har tillgång till toalett på Lilla Prästeryd.
Tillgänglighet; se nedan
LÖRDAG 20 JULI Kl. 13.00
Guidning av Stampens kvarn
Rundvandring, lyssna till historien om kvarnen. Hembygdsföreningen guidar.
SÖNDAG 21 JULI Kl. 16.00
Sommarmöte i Dammsjöås med Maryds Missionsförsamling
Friluftsgudstjänst med sång. Ta med egen fika. Kollekt.
Passa på att se utställningen om Dammsjöås historia, flora och fauna.
Tillgänglighet; se nedan
LÖRDAG 27 JULI Kl. 13.00.
Vandring "I Carl von Linnés fotspår" med Simon Waern
Samling vid Stampens kvarn.
Under två sommarmånader 1746 genomforskade den store Carl von Linné Västergötlands natur och folkliv. I början av juli besökte han Jonas Alströmers manufakturstad Alingsås, som då var i sin absolut glans dagar. Följ med på en vandring i Linnés fotspår genom innerstaden och få reda på mer om vad han såg under sitt besök i Alingsås.
LÖRDAG 3 AUGUSTI Kl. 13.00.
Guidning av Stampens kvarn
Rundvandring, lyssna till historien om kvarnen. Hembygdsföreningen guidar.
Tillgänglighet; se nedan
SÖNDAG 11 AUGUSTI kl. 11.00
Guidad visning av borglämningen Stynaborg, med Simon Waern.
Samling: parkeringsplatsen*) vid Tokebackavägen. Ta gärna med en kaffekorg att njuta av efter rundturen.
Att det legat en medeltida borg i Alingsås är det inte särskilt många som har koll på. Men så är det faktiskt! Bara någon kilometer öster om stan, vid Säveåns strand, ligger lämningarna av det medeltida fästet Stynaborg.
Nu finns möjliget att lära sig mer om platsens spännande historia vid en visning av borgruinen.
Väganvisning: Borglämningen ligger vid Säveån mellan industriområdet Borgen och den nya brandstationen vid Tokebacka, och nås ifrån Tokebackavägen.Det finns en liten parkeringsplats intill vägen framför Elpro, men platserna där är begränsade varför vi i första hand rekommenderar en promenad eller cykeltur till borgplatsen. Ta på kläder efter väder och tåliga skor, terrängen på borgområdet är "något oländig".
ONSDAG 14 AUGUSTI Från kl. 16 – ca 18
Fikaträff på Lilla Prästeryd - med egen fikakorg
Ta med Din eftermiddagsfika för en trevlig stund tillsammans i trädgården på Lilla Prästeryd. Vi hoppas förstås på sol och härligt väder, men om det regnar "tränger vi ihop oss" inne i stugan. Parkera vid Gerdskenvallen och promenera backen/stigen upp "bakom" Tuvegården. Har Du frågor om tillgänglighet, kontakta oss. (Se Kontakter) Obs att vi ännu inte har tillgång till toalett på Lilla Prästeryd.
Tillgänglighet; se nedan
SÖNDAG 18 AUGUSTI. Kl. 13.00
Från Bälinge torg till Stampens kvarn, med Simon Waern.
Samling: Bälinge torg (Kungsgatan-Nygatan)!!!
Tillsammans vandrar vi från stadens östra tullport, genom innerstadens östliga kvarter - den nya trästaden -. ända bort till stadens äldsta industriområde vid Stampens kvarn.
SÖNDAG 18 AUGUSTI. Kl. 16.00
Stampens kvarn stänger för säsongen.
LÖRDAG 7 SEPTEMBER Kl. 15.00
Kulturarvsdag i Dammsjöås
Dammsjöåskommittén och Studieförbundet Vuxenskolan hälsar alla välkomna till kulturarvsdagsfirande med musik.
Vi får bekanta oss med The Green Barrels. Ett västsvenskt band med fokus på fullt ös och härtligt sväng. Ur den irländska låtskatten plockar de upp traditionella jigs och reels och blandar med nyskrivna klassiker. Irländsk folkmusik i högt tempo som inbjuder till fuldans och skrålsång, men också en och annan vemodig låt att fälla en tår till. Enligt väderprognosen blir det vackert sensommarväder så vi sitter i trädgården. Glöm nu inte att ta med egen fika! Det blir också information om verksamheten på Dammsjöås.
Om Du inte har sett utställningen om Dammsjöås historia, flora och fauna? Passa på nu!
Tillgänglighet; se nedan
LÖRDAG 14 SEPTEMBER Kl. 10.00 - 16.00
Skogskurs i Dammsjöås. Endagskurs i hållbart skogsbruk för småbrukare och andra intresserade. Kursen sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Kursledare: Calle Bergil. Anmälan till Vuxenskolan.
Tillgänglighet; se nedan
SÖNDAG 27 OKT Kl. 15.00
Höstmöte med utdelning av Alingsås Hembygdsförenings kulturvårdspris 2024, till Per Henrik Rosenströms minne.
Med titeln "En resa i tid och rum" väcker hon vår nyfikenhet. Inger Erntsson från Historiska Sällskapet är Höstmötets föreläsare.
Lotteri. Entré 50 kr, för icke medlem 80 kr. inkl kaffe med dopp.
Anmälan senast 23/10, kan göras via Startsidan/Kontakter/Anmälan aktivitet, per e-post till anmalan@ alingsashembygdsforening.se
eller till Lena Kügler tel 073-380 60 59. Betalning kontant, med Swish eller vid entrén.
Vi möts i IOGT:s lokal Oscarsgatan 5, vån 2.
Tillgänglighet: Hiss
Här nedan några foton från Stampens kvarn och Dammsjöås vid olika aktiviteter tidigare år.
..... Uppdaterad 2024 11 07